За Обзор

Град Обзор носи името си от 1936 година, но има богато културно-историческо наследство, което датира от три хилядолетия по-рано. Бил е територия представляваща интерес на траки, гърци, византийци, а по-късно по времето на Османската империя на тази територия възниква селището Гьозекен („Обзор“ на турски). Именно в гр. Обзор е била построена българската крепост Козяк.

В днешно време гр. Обзор е разположен в залив, който започва на север от нос св. Атанас, а на юг достига до Еминската планина. Това е точно географската граница между Областите Бургас и Варна. Посетителите на града имат щастието да се насладят на уникалните му природни дадености, изразяващи се в комбинация от чист планински въздух и море, което е предпоставка  за спокойна и пълноценна почивка. Красивите гледки и зеленината са неразделна част от пейзажа. В района виреят дъбови и букови гори, миризмата на цъфналите липи могат да се усетят дори и на плажа. Това действа особено успокояващо и релаксиращо на обитателите на града.


източник: Информационен център Обзор


Курортното селище се намира на панорамния път, свързващ южното и северното Черноморие, на 53 км южно от град Варна (Летище), на 6км. от град Бяла. От град Бургас е отдалечен на 75 км (Летище), а от град Несебър – на 37 км.

Плажната ивица на курорта е дълга около 10 км и широка от 20 м. до 60 м. Особено красиви са централният плаж и плажът „Иракли”. Пясъкът е финозърнест със златист цвят.

Населението на административния район на град Обзор наброява общо 2186 души, като включва град Обзор и съставните селища село Приселци и село Раковсково.Обзор е от онези български курорти, които човек трябва сам да посети и усети със собствените си сетива.
Официалният празник на град Обзор се чества на 24 юни – Еновден. На тази дата се чества и раждането на Св. Йоан Кръстител, затова в Народния календар това един от най-важните празници през лятото. Този старинен български обичай е основна и повратна точка в митологичния празничен календар на древните народи, свързан с лятното слънцестоене, когато денят е най-дълъг, а нощта най-къса.


Имате някакви въпроси към нас ?